Krem z dyni może mieć mnóstwo smaku - wystarczy dodać niewielką ilość pasty z trawy cytrynowej i imbiru. Dodatki te komponują się idealnie z dynią.
Składniki
1kgdyni
2łyżkipasty z imbiru
2łyżki pasty z trawy cytrynowej
1biała cebula
1łyżkamasła
pestki z dyni
1łyżka śmietany 18%
kolendra
sól, pieprz
8porcji
Wyposażenie
Duży garnek
Mikser
Instrukcja
Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewać (będzie potrzebna do podlewania dyni podczas blendowania.)
Na patelni zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę.
Do blendera przekładać stopniowo dynię z niewielką ilością wody pozostałej z gotowania dyni, dodać również zeszkloną cebulę z masłem, 2 łyżki pasty z imbiru i 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej. Całość blendować na gładką masę.
Czynność powtórzyć z pozostałymi partiami dyni. Następnie przelać do większego garnka, podgrzać i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, jeśli krem jest zbyt gęsty podlać dodatkowo niewielką ilością wody pozostałej z gotowania. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Krem podawać z kleksem śmietany, pestkami z dyni i świeżą kolendrą.