Ciasto francuskie nadziewane ricottą, łososiem i koperkiem to pyszne przekąski na imprezy. Ciasto francuskie można przygotować wcześniej a w dniu imprezy podgrzać je chwilę w piekarniku, aby było chrupiące a następnie nadziać. Do tego pyszne nadzienie na bazie ricotty, wędzonego łososia i koperku.
Składniki
2op. ciasta francuskiego
1jajko
Nadzienie
1op.sera ricotta
1/2 pęczkakoperku
200gwędzonego łososia
czarne oliwki
czarnuszka
sól, pieprz
15szt.
Wyposażenie
Blacha z wyposażenia piekarnika
Papier do pieczenia
okrągła foremka do wycinania kółek
Instrukcja
Oba blaty ciasta francuskiego pokroić na 15 części.
W jednym arkuszu wyciąć okrągłą foremką kółka.
Arkusz bez wycięć posmarować na łączeniach roztrzepanym jajkiem.
Następnie ułożyć na nich kwadraty z wyciętymi kółkami, lekko dociskając palcami. Następnie całość posmarować roztrzepanym jajkiem, dzięki temu, ciasto będzie ładnie zarumienione.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach (termoobieg) 15 - 20 minut w zależności od piekarnika. Ciasto ma być ładnie zarumienione i wyrośnięte.
Następnie każdy środek ciastka, który jest wyrośnięty zagnieść łyżeczką, aby zrobić miejsce na nadzienie.
Nadzienie
100g łososia, 1/2 pęczka koperku drobno posiekać, połączyć z ricottą. W razie potrzeby doprawić.
W zagłębieniu ciastka ułożyć nadzienie z ricotty, na wierzch ułożyć po kawałku łososia, przyozdobić koperkiem i czarnymi oliwkami i czarnuszką.