Pyszny i szybki w przygotowaniu makaron Mie z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym z dodatkiem chrupiących warzyw.
Składniki
300gpiersi z kurczaka
150g makaronu Mie
1/3kapusty pekińskiej
4dużepieczarki
1czerwonapapryka
szalotka, kiełki rzodkiewki
sezam prażony
olej sezamowy
sos sojowy jasny
sos słodko kwaśny
6porcji
Wyposażenie
1 Duża patelnia lub wok
Instrukcja
Makaron Mie ugotować zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzić, odstawić.
Marynata do piersi z kurczaka: do miski przelać 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu słodko - kwaśnego, wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do marynaty pozostawić na 15 minut.
Najważniejsza kwestia - pamiętaj, aby warzywa smażyć krótko! Powinny pozostać lekko chrupiące - wówczas danie będzie najlepsze!
Na patelni rozgrzać olej sezamowy przełożyć kurczaka wraz z marynatą podsmażyć po 2 minuty z każdej strony.
Dodać umytą i pokrojoną w paski paprykę, podsmażyć chwilkę.
Pieczarki umyć pokroić w plastry podsmażyć razem z papryką.
Na koniec dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską, podsmażyć aż lekko zmniejszy objętość.
Na koniec dodać makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić wg uznania sosem sojowym - jasnym i sosem słodko - kwaśnym.