Go Back
Print
Recipe Image
Instruction Images
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Łosoś teriyaki z salsą z mango i awokado
Drukuj przepis
Pyszny łosoś pieczony w zalewie teriyaki z sezamem i orzeźwiającą salsą z mango i awokado. To jest rozkosz dla podniebienia Kochani:)
Składniki
300
g
łososia
sos teriyaki
prażony sezam
dodatkowo: soczewica lub ryż wg uznania
Salsa z mango i awokado
(poniżej link do mojego ulubionego przepisu na salsę)
2
porcje
Wyposażenie
Papier do pieczenia
Instrukcja
Ryż lub soczewicę (wg uznania) ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
Łososia umyć, podzielić na porcje, zalać około 4-5 łyżkami gotowego sosu teriyaki, pozostawić na około 15 minut.
Następnie posypać prażonym sezamem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 -25 minut w zależności od grubości ryby.
W tym czasie przygotować salsę z mango i awokado. Tu znajdziesz
link do mojego przepisu na pyszną salsę z mango i awokado
Danie smakuje pysznie z dodatkiem soczewicy - polecam!
Udostępnij
Ulubione przepisy
5
from 1 vote
Notes
Pyszne i pełne smaku danie. Salsa z mango i awokado pasuje idealnie do łososia teriyaki - idealne połączenie smaków!
Podsumowanie
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Całkowity czas:
45
minutes
mins