Pyszny i delikatny pieczony halibut z sosem kurkowym. Smaczne i szybkie danie.
Składniki
2dzwonkihalibuta
200gkurek
1biała cebula
2łyżkiśmietany 18%
1łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz, oliwa z oliwek
2porcje
Instrukcja
Halibuta opłukać pod bieżącą wodą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawić solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 - 25 minut w zależności od grubości ryby.
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać umyte kurki. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Większe kurki można rozdrobnić na patelni drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć około 20 minut aż kurki zmiękną. Następnie zdjąć z ognia.
Do miseczki przełożyć 2 łyżki śmietany 18% oraz 1 łyżkę jogurtu greckiego. Zahartować sosem powstałym z kurek, następnie przelać stopniowo do kurek, wymieszać i lekko podgrzać. Przyprawić wg uznania.
Sos przełożyć do głębokiego talerza, ułożyć na nim kawałek halibuta. Danie smakuje wyśmienicie ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie. Halibut jest bardzo delikatną rybą, stąd lepiej jest ją piec w piekarniku niż np. smażyć na patelni. Pamiętaj, aby nie piec za długo ryby, powinna pozostać soczysta.