Do miski przesiać 300g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody spożywczej. Dokładnie wymieszać.
Do rondelka przełożyć 200g masła, 300ml mleka i połamaną tabliczkę czekolady. Składniki rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
5 Jajek przełożyć do misy miksera dodać 180g drobnego cukru do wypieków. Dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści a masa jajeczna będzie bardzo puszysta.
Następnie do jajek dolewać stopniowo ostudzoną masę maślano czekoladową ciągle miksując.
Na koniec dodawać stopniowo po kilka łyżek mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą za każdym razem mieszając delikatnie rózgą aż do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasta uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na około 10 minut. Następnie przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu ciasta przekroić je w pół uważając, aby dół nie był zbyt cienki.
Masa mascarpone
Do misy miksera przełożyć 250g mascarpone, dodać 100 ml śmietanki 30% i 2 op. cukru wanilinowego. Dokładnie zmiksować i wyłożyć na spód ciasta. Na kremie mascarpone rozprowadzić konfiturę z wiśni. Przełożyć górnym blatem.
Polewa czekoladowa
Następnie przygotować polewę czekoladową na parze: W rondelku zagotować wodę ułożyć na nim metalową miskę, pokruszyć 1 tabliczkę gorzkiej czekolady, dodać 100 ml śmietanki 30%, mieszać rózgą do rozpuszczenia i połączenia składników.
Polewę czekoladową rozprowadzić na cieście, posypać płatkami migdałowymi.