Sernik mascarpone z musem truskawkowym jest bardzo puszysty, delikatny i zawsze się udaje.
Składniki
Spód:
200gramkruchych ciastek maślanych
40grammasła
Masa serowa:
500gram sera mascarpone
500gramtłustego twarogu(3 krotnie zmielony, lub dokładnie zblendowany)
200ml śmietanki 30%
1,5 szklankicukru
2op.cukru wanilinowego
2łyżkimąki ziemniaczanej
3 łyżki amaretto
5całych jajek
Mus truskawkowy:
0,5szklankidżemu truskawkowego
3 łyżkiamaretto
10porcji
Wyposażenie
Mikser
okrągła tortownica o średnicy 24 cm
Instrukcja
Spód:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz.
Ciastka dokładnie pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Ułożyć na blasze dokładnie uciskając palcami lub łyżką, odstawić.
Mus:
Dżem przełożyć do rondelka, dodać amaretto, podgrzewać cały czas mieszając aż do rozpuszczenia składników, odstawić.
Sernik:
Do misy miksera włożyć mascarpone, zblendowany twaróg i zmiksować. Następnie dodawać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując.
Dodać śmietankę 30%, zmiksować.
Stopniowo dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując aż do połączenia składników. Na koniec dodać również amaretto, zmiksować.
Gotową masę serową przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, następnie wyjąć i łyżeczką nakładać delikatnie mus truskawkowy. Można zrobić wykałaczką ósemki lub delikatnie rozprowadzić mus.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut.
Sernik pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce (najlepiej pozostawić go w lodówce na całą noc..), wówczas będzie wyśmienity. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty, stąd nie nadaje się do przetrzymywania poza lodówką.