Pyszny, prosty w przygotowaniu i szybki - sernik z borówkami na zimno - idealny na upalne dni!
Składniki
1kgsera twarogowego z wiaderka
120gcukru pudru
500gborówek amerykańskich
18gżelatyny
1łyżkaekstraktu z wanilii
1galaretkao smaku borówek
ok. 15szt. okrągłych biszkoptów
1blaszka 27 x 16cm
Wyposażenie
Blaszka 27 x 16 cm (najlepiej z odpinanym rantem)
Instrukcja
Borówki umyć pozostawić do osuszenia.
Blaszkę o wymiarach 27 x 16 cm z odpinanym rantem wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Odstawić.
18g żelatyny zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko żeby przykryła żelatynę, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Do misy miksera przełożyć 1 kg mielonego twarogu z kubełka, dodać 120 g cukru pudru, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, dokładnie zmiksować.
Napęczniałą żelatynę podgrzać w rondelku lub w mikrofali do rozpuszczenia, nie można zagotować żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać niewielką ilość twarogu i wymieszać - zapobiegnie to zbrylowaniu żelatyny podczas dodawania do twarogu. Tak przygotowaną żelatynę dodać do twarogu dokładnie zmiksować.
Następnie dodać do twarogu 200g borówek, delikatnie wymieszać szpatułką, przelać na blaszkę wyłożoną biszkoptami. Wstawić do lodówki na około 1h do lekkiego stężenia masy.
Galaretkę borówkową zalać 400 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia, uważając, aby galaretka nie zaczęła tężeć.
Gdy galaretka będzie już ostudzona wyłożyć na serniku pozostałe borówki zalać galaretką i pozostawić do stężenia na noc w lodówce.