Pyszny bulgur z fasolką szparagową, papryką i fetą. Całość z dodatkiem aromatycznej oliwy z oliwek i szalotką.
Składniki
1woreczekkaszy bulgur(100g)
2ząbkiczosnku
1czerwonapapryka
200gżółtej fasolki szparagowej
100gsera sałatkowego typu greckiego
szalotka
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano
2porcje
Wyposażenie
wok lub duży garnek
Instrukcja
Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
Warzywa umyć, paprykę pokroić w paski, fasolkę obrać i pokroić, odstawić.
Na oliwie podsmażyć wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać fasolkę, podsmażyć chwilkę aż zmięknie, dodać paprykę. Smażyć nie za długo, papryka powinna pozostać chrupiąca. Dodać ugotowany bulgur, doprawić oregano, solą i pieprzem. Można skropić lekko oliwą z oliwek.
Ser sałatkowy pokruszyć na bulgur posypać pokrojoną szalotką.