Pyszny bulgur na masełku z młodą kapustą i zielonymi szparagami - pyszne danie do przygotowania w 30 minut.
Składniki
200gkaszy bulgur
0,5główkimłodej kapusty (300 - 400g)
200gzielonych szparagów
1łyżkamasła
oliwa z oliwek
1białacebula
2ząbkiczosnku
sól, pieprz, oregano
4porcje
Wyposażenie
wok lub duża patelnia
Instrukcja
Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wycisnąć 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, podsmażyć chwilkę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę białą cebulę, zeszklić.
Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, pokroić w krążki, całe pozostawić jedynie główki. Podsmażyć z cebulką przez 2-3 minuty, następnie zdjąć z patelni.
Połowę młodej kapusty umyć, odciąć wystające liście, pozbawić twardego środka. Poszatkować, przełożyć na patelnię, dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć kilka minut aż kapusta zmięknie.
Do kapusty dodać przygotowany wcześniej bulgur i szparagi. Doprawić oregano wg uznania. Przyprawić solą i pieprzem.