Pyszne ravioli z wędzonym łososiem, ricottą i parmezanem. Bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki
Ravioli
3szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1jajko
½łyżeczkisoli
1łyżka stołowaoleju roślinnego
1szklankawrzącej wody
Nadzienie
2op.sera ricotta (1 op. = 250g)
300gwędzonego łososia
3łyżkitartego parmezanu
sól, pieprz
Dodatkowo do podsmażenia na patelni
50gmasła
50gtartego parmezanu
30szt.
Wyposażenie
wałek
wykrawacz do ravioli
mikser z hakiem do wyrabiania chleba
patelnia
Instrukcja
Ciasto
3 szklanki mąki przesypać do misy miksera, dodać ½ łyżeczki soli, 1łyżkę oleju roślinnego oraz 1 jajko, całość wymieszać szpatułką.
Dodać 1 szklankę wrzącej wody i miksować (hakiem do wyrabiania chleba) przez około 5 minut.
Ciasto będzie miękkie i takie ma pozostać, nie należy go podsypywać dodatkowo mąką, ponieważ będzie za twarde. Ręce skropić olejem, ciasto wyjąć na blat, chwilkę powyrabiać, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Nadzienie
Łososia bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski dodać 2 op. ricotty oraz 3 łyżki tartego parmezanu, dokładnie pougniatać widelcem aż do połączenia składników. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
Wykrawanie
Ciasto po 30 minutach w lodówce będzie sprężyste, łatwo się wałkuje.
Blat obsypać delikatnie mąką rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, im cieńszy tym lepszy. Farsz można układać na połowie ciasta a drugą połową go przykryć. Ja jednak zawsze układam farsz na boku zostawiając zakładkę do przykrycia jak na zdjęciu. Boki wokół farszu dociskać palcami aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Następnie wykroić ravioli, ja tym razem użyłam okrągłej wykrawaczki do ravioli a nie prostokątnej (wedle uznania - smak ten sam:)) Jeśli nie posiadasz wykrawaczki możesz nożem powycinać ravioli a końcówką widelca zrobić lekkie zagłębienia na bokach pierożków.
Gotowe pierożki odłożyć na blat oprószony mąką i przykryć ściereczką, aby nie wyschły.
W garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień, włożyć ostrożnie kilka pierożków, gotować na średnim ogniu, gdy pierożki wypłyną, gotować już tylko chwilkę. Nie należy rozgotowywać ravioli, ciasto powinno pozostać sprężyste. Gotowe pierożki wybierać cedzakiem na talerz, gotować kolejną partię.
Smażenie
Na patelni rozpuścić 50g masła, dodać 50 g tartego parmezanu, wymieszać sos, podsmażyć na nim ugotowane pierożki. Smacznego!