Czekoladowa rozkosz to puszysty biszkopt czekoladowy przekładany curdem z rabarbaru i kremem mascarpone. Biszkopt nasączam delikatnie amaretto. Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa. To sama rozkosz - połączenie słodkiego delikatnego biszkoptu i kwaskowego curdu z rabarbaru.. Curd z rabarbaru warto przygotować wcześniej ponieważ należy go schłodzić 2h w lodówce.
Składniki
Curd z rabarbaru
Poniżej (wykonanie) zamieszam link do przepisu na curd z rabarbaru (lepiej go przygotować wcześniej, ponieważ należy go schłodzić w lodówce przez 2h)
Czekoladowy biszkopt
120gmąki pszennej tortowej typ 450
3łyżki kakao
140gdrobnego cukru do wypieków
6średnichjajek
5łyżekzimnej wody
Krem mascarpone
250gserka mascarpone
200gśmietanki 30%
1op. cukru wanilinowego (16g)
Polewa czekoladowa
180ggorzkiej czekolady
100gśmietanki 30%
1blaszka 20cm x 20cm
Wyposażenie
blaszka 20cm x 20 cm lub tortownica 24 cm z wysokim rantem
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, włóż je na chwilę do miski z ciepłą wodą.
Formę 20 cm x 20 cm lub tortownicę 24 cm (o wysokich rantach) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier, odstawić.
Piekarnik nagrzać w tym momencie do 170 stopni (grzałka góra - dół).
120g mąki tortowej wymieszać z 3 łyżkami kakao, odstawić.
Do misy miksera wbić 6 jajek (żółtka razem z białkami), dodać 140g drobnego cukru do wypieków. Miksować na wysokich obrotach miksera ok. 10 minut. Jajka powinny być bardzo puszyste.
Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać 5 łyżek zimnej wody, miksować tylko kilka sekund.
Następnie przesiewać stopniowo po 2 łyżki mąki wymieszanej z kakao i mieszać delikatnie szpatułką za każdym razem sięgając do dna, aby nie pozostały kawałki mąki. Należy mieszać delikatnie, aby nie popękały pęcherze powietrza, jeśli popękają i jajka "siądą" biszkopt nie wyrośnie. Pamiętaj, aby mąkę z kakao przesiewać stopniowo po dwie łyżki, następnie delikatnie mieszać szpatułką.
Tak przygotowany biszkopt przelać do formy 20 cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach (grzałka góra - dół) przez 40 - 50 minut w zależności od piekarnika. Piec na środkowej półce. Ważne, aby nie piec biszkoptu dłużej niż to konieczne, ponieważ biszkopt zrobi się za suchy. Pieczemy do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć zaraz po upieczeniu, można go upuścić (oczywiście w formie) z wysokości 30 cm na blat (wówczas gazy się wyrównują). Pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można zacząć kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Masa mascarpone
Do misy miksera przełożyć 250g masy mascarpone, dodać 200g śmietanki 30%, oraz 1 op. cukru wanilinowego (30g), zmiksować aż powstania gęsta i jednolita masa.
Składanie ciasta
Całkowicie ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.
Na pierwszy blat wyłożyć masę mascarpone, wyrównać.
Przełożyć kolejnym blatem a następnie schłodzonym curdem z rabarbaru. Na curd ułożyć ostatni biszkopt.
Polewa czekoladowa
W rondelku zagotować śmietankę 30 %, zaraz po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać pokrojoną w kostkę 180g ciemnej czekolady, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilkę. Odczekać moment aż czekolada zacznie lekko tężeć , rozprowadzić po cieście. Górę posypałam jeszcze pokruszoną bezą.