Pyszny chleb pełnoziarnisty - orkiszowo żytni na zakwasie z mąki orkiszowej typ 2000 oraz żytniej typ 2000. Szykowane tego chleba najlepiej rozpocząć rano. Nie pozostawiam go na noc do wyrastania, ponieważ może wyskoczyć z formy. Żeby przygotować ten chleb musisz mieć gotowy 10 dniowy zakwas żytni, poniżej wstawiłam link do mojego ulubionego przepisu na zakwas, który jest bardzo prosty. Od kilku lat piekę na nim chleb - i jeszcze mnie nie zawiódł. Przepis również znajdziesz szybko wpisując na mojej stronie w lupce "zakwas żytni".
Składniki
270gzakwasu żytniego (poniżej znajdziesz link do mojego ulubionego przepisu na zakwas)
200gmąki żytniejtyp 2000
150gmąki orkiszowejtyp 2000
370mlciepłej wody(może być prosto z kranu, ale ciepła)
10gsoli
ziarna: u mnie 2 łyżki pestek słonecznika i 2 łyżki pestek z dyni
Do miski przełożyć 270 g zakwasu żytniego. Dodać 350 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać, odstawić.
Resztę zakwasu możesz dokarmić jak zwykle, zakręcić wieko i odłożyć na 2h w ciepłe miejsce a potem do lodówki. Pamiętaj, żeby przed następnym pieczeniem chleba wyjąć wcześniej zakwas, dokarmić i pozostawić na 2-3h, żeby zaczął pracować. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie piec chleba, pamiętaj, aby zakwas, który jest w lodówce dokarmiać 1x w tygodniu.
Do dużej miski przesypać 200g mąki żytniej i 150g mąki orkiszowej (typ2000), dodać 10g soli oraz 2 łyżki pestek dyni i 2łyżki pestek słonecznika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Następnie dodać wymieszany wcześniej zakwas z wodą i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Blat oprószyć mąką pszenną typ 650 albo 550. Nie należy podsypywać chleba mąką pełnoziarnistą, ponieważ jest za ciężka i chleb będzie trudniej wyrastać. Masę chlebową wyłożyć na blat, będzie kleista i taka ma być.
Obtaczając ręce mąką złożyć ciasto w kopertę jak na zdjęciu. Ciasto będzie się kleić, dlatego trzeba zagarniać pod ręce mąkę pszenną, wówczas łatwiej się złoży. W razie potrzeby można podważać ciasto szpachelką do ciasta. Ciasto złożyć tak kilka razy raz boki raz od góry do dołu.
Następnie uformować bochenek wielkości keksownicy.
Keksownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej chlebek, posypać ziarnami i zawinąć w folię spożywczą. Położyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nie zostawiam chlebka do wyrastania na noc, ponieważ może wyskoczyć z formy.
Ile czasu powinien wyrastać chlebek? Aż osiągnie wysokość keksówki. Na początku, gdy miałam młody zakwas czekałam nawet 7-8 h teraz wystarczą mi 3 godziny. Także cierpliwie czekaj aż chleb wyrośnie. Nie można piec chleba, który nie wyrósł. Mój chleb po wyrośnięciu wygląda jak na zdjęciu.
Piec w temperaturze 200 stopi - grzałka góra dół przez 50 minut.
Po upieczeniu ściągnąć ostrożnie papier i pozostawić chleb do ostudzenia. Chleb orkiszowo - żytni kroimy po ostudzeniu!
Proponuję Wam kolejny wg mnie łatwy przepis na chleb orkiszowo żytni. Z ważnych kwestii należy pamiętać - żeby czekać aż chleb wyrośnie i po drugie do składania chleba należy używać lżejszej mąki pszennej, najlepiej typ 550 albo 650. Nie można podsypywać chleba mąką 2000 bo zwiększamy wówczas gramaturę i chleb może mieć problem z wyrośnięciem.