Pyszne drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym. Prosty przepis a drożdżówki pyszne.
Składniki
Ciasto drożdżowe
500gmąki pszennej (typ 450)
2żółtka
50gświeżych drożdży
200mlmleka (3/4 szklanki)
80gmiękkiego masła
120gcukru
Ser
500gtwarogu tłustego
2op.cukru wanilinowego
70gcukru pudru
1żółtko
1łyżkamasła
Lukier cytrynowy
sok z połowy cytryny
1szklankacukru pudru
Do posmarowania drożdżówek
1żółtko
2łyżkimleka
16szt.
Instrukcja
Ciasto
Mąkę przesiać do miski. 200 ml mleka podgrzać, powinno być lekko ciepłe, odstawić.
50g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru i 1/3 ilości przygotowanego mleka. Następie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła.
Drożdże pięknie nam wyrosły.
Resztę mleka przelać do misy miksera, dodać 2 żółtka i zmiksować. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, 500 g przesianej mąki, 120 g cukru, 80g miękkiego masła. Zmienić mieszadło na hak i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Nie należy dodawać jej zbyt dużo, ciasto drożdżowe musi pozostać miękkie. Można również wyrabiać ręcznie około 15 minut.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do większej miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 60 minut blisko źródła ciepła.
Twaróg
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować twaróg. Można go zmielić, rozdrobnić blenderem lub rozgnieść widelcem - ważne, aby ser był gładki.
Do twarogu dodać 1 żółtko, 2 op. cukru wanilinowego, 70g cukru pudru i 1 łyżkę miękkiego masła. Dokładnie zmiksować lub pozagniatać widelcem aż do połączenia składników. Odstawić.
Formowanie bułeczek
Ciasto pięknie nam wyrosło.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
Następnie uformować kulę i pokroić ją na ok. 16 - 18 części.
Z każdej części uformować kulę, lekko rozgnieść w dłoni formując okrągłe drożdżówki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 3 cm. Następnie dnem filiżanki zrobić zagłębienia na ser.
Nałożyć wcześniej przygotowany twaróg.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 żółtko wraz z 2 łyżkami mleka. Posmarować drożdżówki.
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 18 minut. Czas może zależeć od piekarnika, dlatego warto obserwować drożdżówki i w razie potrzeby wyjąć je wcześniej.
Lukier cytrynowy
Lukier przygotować, gdy drożdżówki już ostygną.
W rondelku podgrzać sok z połowy cytryny. Zdjąć z ognia, stopniowo dosypywać cukier puder ciągle mieszając aż lukier zacznie gęstnieć. Wystudzone drożdżówki polać lukrem.