Pyszne tajskie danie Pad thai z dodatkiem tofu. Danie przygotowuje się na bazie pasty z tamaryndy - można ją dostać w większych marketach, ale również podczas tygodni azjatyckich w tych mniejszych marketach. Pyszna tajska kuchnia w zasięgu ręki.
Składniki
100gmakaronu ryżowego
150gtofu
70gpasty pad thai. Pasta pad thai jest na bazie pasty z tamaryndy.(najbardziej lubię z House of Asia - dostępna w marketach)
2-3łyżeczkipasty z tamaryndy(można pominąć, jeśli nie udało Ci się nigdzie dostać - wówczas warto dodać więcej pasty pad thai.)
1trawa cytrynowa
2cmświeżego korzenia imbiru
100gkiełków fasoli mung
świeża kolendra
3jajka
2-3łyżkioleju(u mnie z prażonego sezamu)
60gsolonych orzeszków ziemnych
2łyżkijasnego sosu sojowego
1limonka
6porcji
Wyposażenie
1 Duża patelnia lub wok
Instrukcja
Makaron ryżowy przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, moczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odsączyć i odstawić.
W półmisku roztrzepać widelcem 3 jajka. Na dużej patelni rozgrzać 2 - 3 łyżki oleju, dodać roztrzepane jajka, smażyć ciągle mieszając i rozdrabniając widelcem aż powstanie "drobna posypka" z jajek jak na zdjęciu. Przełożyć do półmiska.
Następnie dodać na patelnię obrany i starty imbir, pokrojoną w dłuższe paski trawę cytrynową (trawa cytrynowa nada daniu pyszny lekko cytrynowy smak), chwilkę podsmażyć, następnie dodać 70 g pasty pad thai, 2 łyżeczki pasty z tamaryndy i 2 łyżki sosu sojowego (koniecznie jasnego). Chwilkę podsmażyć razem.
Dodać pokrojone w kostkę tofu, podsmażyć.
Następnie dodać połowę kiełków z fasoli mung (druga połowa będzie potrzebna do przyozdobienia dania) oraz odsączony z wody makaron ryżowy dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej pasty pad thai. Całość posypać wcześniej przygotowanymi jajkami, wymieszać.
Pad thai podawać z posiekanymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi kiełkami fasoli mung, świeżą kolendrą i limonką. Smacznego!