Pyszny tatar z wędzonego łososia na razowym chlebie z dodatkiem musztardy francuskiej, pora, ogórka oraz kaparów. Pyszny starter na wszelkiego rodzaju imprezy.
Składniki
200gwędzonego na zimno łososia
5-6kromekchleba pełnoziarnistego(u mnie chleb proteinowy - do kupienia m.in. w żabce)
2ogórki kiszone
1łyżkakaparów w zalewie
1/3pora
2łyżeczkimusztardy francuskiej
1łyżkajasnego sosu sojowego(ważne, aby dodać jasny sos sojowy, ciemny zmieni kolor tatara.)
czarne oliwki
6porcji
Wyposażenie
okrągła lub kwadratowa foremka
Wykałaczki
Instrukcja
Foremką wykroić w chlebie kółka, odstawić. Użyłam foremki jak na zdjęciu.
Łososia oddzielić od skóry, posiekać, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekane 2 ogórki kiszone, 1/3 pora, 1 łyżkę kaparów, 2 łyżeczki musztardy francuskiej i 1 łyżkę jasnego sosu sojowego (tylko jasny sos sojowy!!!) Całość dokładnie wymieszać.
Na talerzu ułożyć wykrojone kawałki chleba, przyłożyć foremkę i nałożyć do niej przygotowanego tatara. Wieczkiem docisnąć lekko tatara, tak aby uzyskał odpowiednią formę. Dociskając wieczko zdjąć delikatnie foremkę. Każdego tatara przyozdobić wykałaczką z oliwką.