Pyszna polędwica w sosie kurkowym. Szybkie, pyszne i eleganckie danie. Polędwicę należy zamarynować 24h przed pieczeniem.
Składniki
Marynata
400gpolędwicy wieprzowej
3łyżkijasnego sosu sojowego
5łyżekoleju roślinnego
1łyżeczka miodu
1łyżeczkamusztardy rosyjskiej
1łyżeczka suszonego tymianku
1/3ostrej papryki w proszku
2ząbki czosnku
Sos kurkowy
250gświeżych lub mrożonych kurek
2łyżkimasła
1biała cebula
2ząbkiczosnku
100mlśmietanki 30%
2czubate łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
4porcje
Wyposażenie
1 naczynie żaroodporne
Instrukcja
Marynata
Polędwicę umyć, pozbawić włókien, przekroić na dwie części.
Do miski przelać 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej, 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Do tego wycisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku i dodać 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Nie dodawać soli, sos sojowy jest wystarczająco słony. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotowaną zalewą dokładnie natrzeć polędwiczki, ułożyć w półmisku, zalać pozostałą zalewą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24h.
Pieczenie polędwiczki
Następnego dnia polędwiczki przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut bez przykrycia, następnie przykryć polędwiczki, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Upieczone polędwiczki podawać na sosie kurkowym z soczewicą lub kaszą.
Sos kurkowy
Sos kurkowy najlepiej przygotować również następnego dnia, tuż przed podaniem polędwiczek.
Kurki umyć odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Następnie dodać kurki, podsmażyć razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodać 100 ml śmietanki 30 % dusić razem ok. 10 minut aż śmietanka się zredukuje, następnie dodać 2 łyżki śmietany 18%, dodać soli i pieprzu, podsmażyć chwilkę razem.