Przepis na pyszne i aromatyczne jabłka prażone - u nas z cynamonem, ponieważ uwielbiamy cynamon. Jeśli jednak nie jesteś fanem cynamonu, możesz dodać więcej wanilii oraz sok z cytryny, który sprawi, że jabłka pozostaną jaśniejsze.
Składniki
2kgjabłek różnych odmian - dzięki temu część jabłek rozpadnie się a część pozostanie w całości.(u mnie szara reneta, champion i kortland)
sok z połowy cytryny
1/3szklankiwody
1/3szklankicukru
1 łyżkacynamonu w proszku
1łyżkapasty z wanilii
1łyżkamasła
2słoiki 300 ml
Wyposażenie
1 większy garnek
Instrukcja
Prażone jabłka wykonuję z różnych odmian jabłek. Dzięki temu część jabłek rozpadnie się i da kwasowość - jak szara reneta, część jabłek pozostanie twardsza i słodsza. W ten sposób mieszamy słodycz z kwasowością, twarde jabłka (pozostające w całości) z kruchymi, które puszczą sok i połączą całość.
Do garnka wlać 1/3 szklanki wody, dodać 1 łyżkę masła, sok z połowy cytryny, 1 łyżkę cynamonu w proszku, 1/3 szklanki cukru, podgrzać chwilkę, żeby cukier rozpuścił się.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
Smażyć na małym ogniu aż jabłka częściowo rozpadną się i puszczą sok. Trudno jest tu określić czas. Ja smażę jabłka do momentu aż część jabłek rozpadnie się i puści sok, część pozostawiam w konsystencji miękkiej kostki, jak na zdjęciu.
Warto jest sprawdzić smak uprażonych jabłek i doprawić w razie potrzeby cukrem lub cynamonem, tak, aby uzyskać swój ulubiony smak.
Jabłka prażone idealnie nadają się do szarlotek - często też robię drożdżówki z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym, postaram się Wam jutro wrzucić przepis.
Pasteryzacja
Jeśli nie planujesz wykorzystać jabłek w najbliższym czasie, warto je poddać pasteryzacji.
Słoiki wyparzyć, osuszyć.
Jabłka przełożyć do słoików, zakręcić szczelnie wieczka.
Duży garnek wyłożyć ręcznikiem kuchennym ułożyć na nim słoiki. Zalać wodą do wysokości 3/4 słoików. Woda powinna mieć temperaturę słoików. Nie można zalewać np. zimnych słoików wrzątkiem, bo pękną.
Zagotować wodę, następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć przykrywką. Gotować ok. 20 minut.
Następnie ostrożnie przy pomocy ściereczki wyciągnąć słoiki na blat. Odwrócić do góry dnem i pozostawić tak na 10 minut. Następnie odwrócić słoiki i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.