Pyszne, wilgotne ciasto z papai przełożone niesamowitym kremem z mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem ulubionych owoców - u mnie tym razem maliny. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciasto z papai przygotowałam na bazie pulpy z papai (odkryłam ostatnio w lidlu więc musiałam spróbować) i wyszło genialne. Jeśli nie znajdziesz pulpy z papai możesz zamienić pulpą z mango, też już takie piekłam i jest świetne.Jedyna kwestia, której nie należy się przestraszyć w tym cieście - w momencie dodania jajka do masła a potem pulpy ciasto będzie wyglądało jak zważone - tak ma być - to nie ma najmniejszego wpływu na wypiek:) Jest pyszne także do roboty!
Składniki
Ciasto
100gmiękkiego masła
3/4szklankicukru(1 szklanka = 250ml)
1jajko
450gpulpy z papai(dostępna również w lidlu, jeśli nie znajdziesz, możesz zamienić na pulpę z mango)
2łyżkiłyżki jogurtu 2% tłuszczu
300gmąki pszennej
1,5łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
250gserka mascarpone
150gjogurtu greckiego
2op.cukru wanilinowego(1 op. = 16g)
Dodatkowo
ok. 150gmalin lub innych ulubionych owoców
1tortownica 24 cm
Wyposażenie
1 Tortownica 24cm
Instrukcja
Ciasto
Do misy miksera przełożyć 100 g miękkiego masła, dodać 3/4 szklanki cukru. Dokładnie zmiksować aż masło stanie się puszyste.
Dodać 1 całe jajko dokładnie zmiksować. Ciasto będzie wyglądało na zważone, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wypiek.
Następnie dodać 450g pulpy z papai i 2 łyżki jogurtu 2%, delikatnie zmiksować, odstawić.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszać.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą dodać do naszej "zważonej pulpy" i delikatnie wymieszać szpatułką. Teraz możesz odetchnąć, bo ciasto wygląda ładnie:)
Piec w temperaturze 170 stopni (termo obieg) przez 50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć rękawicą z piekarnika. położyć na desce, pozostawić do ostudzenia.
Następnie przeciąć na dwa blaty uważając aby nie za nisko, spód powinien być dość gruby, bo musi utrzymać masę.
Masa
Do misy miksera przełożyć op. serka mascarpone, 150g jogurtu greckiego, dodać 2 op. cukru wanilinowego i dokładnie zmiksować.
Wyłożyć na spód, pozostawiając końcówki blatu nieposmarowane, gdy dociśniemy górny blat masa uzupełni przestrzeń. Ułożyć maliny, przykryć drugim blatem.
Ciasto oprószyć przez sitko cukrem pudrem, można ozdobić malinami.
Pyszne i wilgotne ciasto z pulpy z papai. Jest na prawdę wyśmienite. Nie rezygnuj z masy, jest lekko kwaskowa i stanowi przeciwwagę do słodkiego ciasta.