Szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Raffaello z konfiturą z owoców leśnych. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
450gherbatników maślanych
400mlśmietanki 30%
500gmascarpone
1szklanka wiórek kokosowych
powidła z owoców leśnych(użyłam łowicz)
100gbiałej czekolady
2op.cukru wanilinowego
1blaszka 24cm x 24cm
Wyposażenie
1 blaszka 24cm x 24cm
Mikser
Instrukcja
Schłodzoną śmietankę ubić razem z mascarpone i cukrem wanilinowym.
Białą czekoladę rozpuścić na parze (w rondelku zagotować niewielką ilość wody, położyć na nim metalową miskę, połamać czekoladę rozpuścić ciągle mieszając).
Czekoladę ostudzić, następnie powoli dodając do masy mascarpone delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera.
Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę ciastek.
Masę mascarpone podzielić na 3 części - wyłożyć pierwszą część na herbatniki.
Na masie mascarpone ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je konfiturą z owoców leśnych.
Na dżemie ułożyć herbatniki i drugą warstwę mascarpone.
Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masą mascarpone.
Całość posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na 2-3h do stężenia.