Pyszne, aromatyczne i miękkie polędwiczki w sosie z suszonych grzybów - u mnie podgrzybków. Wyśmienity obiad z delikatnym soczystym mięsem w roli głównej.Polędwiczkę należy zamarynować co najmniej 24h przed pieczeniem.
Składniki
400gpolędwiczki wieprzowej
Marynata
2łyżkijasnego sosu sojowego
5łyżek oleju roślinnego
1łyżeczkamiodu
1łyżeczka musztardy rosyjskiej
2ząbkiczosnku
1łyżeczkasuszonego tymianku
opcjonalnie: świeży rozmaryn
1/3łyżeczkiostrej papryki w proszku
Sos grzybowy
3garścisuszonych grzybów(u mnie podgrzybki)
2łyżkimasła
1białacebula
2ząbkiczosnku
400mlbulionu grzybowego lub warzywnego
sól, pieprz
1łyżkaśmietany 18%
6porcji
Wyposażenie
1 naczynie żaroodporne
blender
Instrukcja
Marynujemy polędwiczkę
Polędwicę umyć, pozbawić włókien, przeciąć w pół, odstawić w misce.
Marynata: do półmiska przelać 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 5 łyżek oleju roślinnego,1 czubatą łyżeczkę musztardy rosyjskiej, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, dodać 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Soli nie dodajemy, ponieważ sos sojowy jest słony - to w zupełności wystarczy. Można dodać również świeżego rozmarynu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Polędwiczkę dokładnie natrzeć marynatą, zalać pozostałą częścią, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki - co najmniej na 24h.
Sos grzybowy
Grzyby namoczyć na 2h przed przygotowaniem. Następnie dokładnie opłukać z piasku.
Następnie odsączyć grzyby, pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodać pokrojone grzyby, dodać soli i pieprzu do smaku, podsmażyć razem ok. 10 minut.
Do garnka przelać 400 ml bulionu, zagotować następnie zmniejszyć ogień i dodać podsmażone grzyby wraz z całą zawartością z patelni. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Połowę grzybów wraz z bulionem przelać do innego naczynia, rozdrobnić blenderem. Dodać spowrotem do garnka - w ten sposób zawsze zagęszczam sos z suszonych grzybów. Dodać soli i pieprzu oraz 1 łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany 18%, chwilkę razem gotować na małym ogniu.
Pieczenie polędwiczki
Polędwiczkę przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1o minut (termo obieg), następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, polędwiczki przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut.
Upieczone polędwiczki podawać na sosie grzybowym z dodatkiem kaszy lub zielonej soczewicy - serdecznie Wam polecam!