Ciasto marchewkowe to mój nr 1 z ciast. Ciasto przekładam pysznym kremem z mascarpone, jogurtu greckiego i cukru wanilinowego, co nadaje całemu ciastu pyszny, lekko kwaskowy posmak. Ciasto marchewkowe jest szybkie w przygotowaniu i zapewnia efekt WOW, niby nic kawałek ciasta, ale wystarczy spróbować, żeby się zakochać:)
Składniki
Ciasto
200gmąki
3jajka (rozmiar M)
150mloleju roślinnego
200gcukru drobnego do wypieków
200gmarchewki startej na drobnych oczkach
80gdrobno posiekanego ananasa z puszki
60gwiórków kokosowych
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczkacynamonu
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
60gposiekanych orzechów pekan
Masa do przełożenia ciasta
250gmascarpone
150gjogurtu greckiego
2op.cukru wanilinowego (1 op. = 16g)
24cm tortownica
Wyposażenie
Tortownica 24 cm lub 22 cm
Instrukcja
Ciasto
Jajka wyjąc wcześniej z lodówki. Jeśli zapomniałaś możesz ja na chwilkę włożyć do półmiska z ciepłą wodą.
Do misy miksera dodać jajka, ubić aż zwiększą objętość dwukrotnie.
Dodać cukier i ubijać, aż masa będzie puszysta i gładka.
Dalej ubijać dolewając wąskim strumieniem 150 ml oleju roślinnego.
Następnie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno posiekanego ananasa, posiekane orzechy pekan i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
W tym momencie piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Do innej miski przesiać mąkę, dodać łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę sody, dokładnie wymieszać. Następnie dodać do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
Przygotowane ciasto wylać do tortownicy, piec w temperaturze 150 stopni (termo obieg) przez 1 godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Po ostudzeniu przeciąć ciasto w pół, nie za nisko, aby powstały dwa równej wielkości blaty.
Masa jogurtowa
Masę przygotować dopiero, gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone.
Do misy miksera przełożyć mascarpone, dodać 150 g jogurtu greckiego i 2 op cukru wanilinowego. 1 op = 16g. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Masę rozsmarować na dolnym blacie, przykryć drugim blatem. Przechowywać w lodówce, nawet na kolejny dzień jest pyszne i wilgotne, tylko nie jestem pewna czy ciasto przetrwa do drugiego dnia, u mnie zwykle raz dwa i ciacho zjedzone..ja uwielbiam to połączenie, dlatego nie rezygnujecie z tej masy, jest wyjątkowo pyszna!
Ciasto marchewkowe jest pyszne. Koniecznie wypróbujcie mają ulubioną masę do jego przełożenia. Połączenie mascarpone, jogurtu greckiego i cukru wanilinowego nadaje temu ciastu wyjątkowy smak.