Pyszne maślane ciasteczka z nadzieniem lemon curd. Dzieci i nie tylko uwielbiają je podjadać. Wyśmienite do kawy.. Kwaskowy lemon curd idealnie komponuje się ze słodkim maślanym ciastkiem... Pamiętaj, aby lemon curd przygotować szybciej, ponieważ musi schłodzić się w lodówce.
Składniki
300gmąki pszennej
150 gzimnego masła
70 gcukru pudru
1zimne jajko
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczyptasoli
14porcji
Wyposażenie
Podwójna foremka jajko
Instrukcja
Tutaj znajdziesz przepis na LEMON CURD Pamiętaj, aby przygotować je wcześniej, bo trzeba je schłodzić w lodówce. Lemon curd możesz przygotować dzień wcześniej, tylko schowaj dobrze, żeby nie wyjeść całego..
Mąkę przesypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli.
Zagnieść na jednolitą masę rękoma lub robotem kuchennym. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1h.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na grubość 3 - 5 mm. Powykrawać ulubione kształty - u mnie jajka. Następnie w połowie ciastek wyciąć mniejszą foremką kółko lub inny kształt. Dlatego idealnie sprawdzają się tu podwójne foremki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej ciastka i przykryć drugą warstwą z wyciętym kółkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni góra - dół przez 12 - 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
Pyszne ciasteczka maślane z nadzieniem lemon curd, idealne do kawy. Lemon curd nadaje kwaskowy posmak słodkim ciastkom maślanym, co stanowi połączenie idealne. Do tego mała czarna i jesteś w niebie:)