Zapiekanka z łososiem, batatami i brokułem, posypana płatkami migdałów w sosie limonkowo-miodowym to pyszna propozycja na szybki obiad.
Składniki
Łosoś
300gramłososia
4-5różyczekbrokuła
1średniej wielkościbatat
oliwa z oliwek
majeranek, sól, pieprz
Sos
1limonka
2łyżeczkimiodu
2łyżeczki ostrej musztardy
6łyżekoliwy z oliwek
2porcje
Wyposażenie
naczynie żaroodporne
Instrukcja
Przygotować sos: do miseczki wycisnąć sok z limonki, dodać oliwę, musztardę i miód, dokładnie wymieszać rózgą. Marynatę przelać na dwie miseczki - w jednej będziemy moczyć łososia w drugiej brokuł.
W tym czasie umyć łososia, poporcjować, lekko osolić, przełożyć do marynaty.
Brokuł umyć, odciąć 4- 5 różyczek, podzielić na mniejsze części, przełożyć do marynaty.
Batat umyć, obrać, pokroić na plastry ok. 4mm (nie za grube, żeby zmiękły podczas pieczenia). Skropić oliwą z oliwek dodać soli, pieprzu i majeranku, dokładnie wymieszać.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Po 20 minutach wyłożyć na bataty łososia i brokuły, zalać pozostałym sosem i posypać płatkami migdałów. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszna zapiekanka z łososia z batatami i brokułem. Słodycz batatów zostaje przełamana sosem z dodatkiem limonki. Pyszne połączenie i szybki pomysł na obiad.