Pieczarki nadziewane warzywami i chorizo, czyli czyszczenie lodówki:) Ja miałam w lodówce akurat składniki, jak wskazałam niżej, ale do farszu możesz użyć również inne warzywa.
Składniki
4dużepieczarki
1 biała cebula
200gramświeżego szpinaku
1/2czerwonej papryki
1/2zielonej papryki
100gramkiełbasy chorizo
1ząbekczosnku
2średniej wielkości pomidory
sól, pieprz
oliwa z oliwek
tarta mozarella
4porcje
Wyposażenie
naczynie żaroodporne
Instrukcja
Pieczarki umyć, obciąć nóżki, odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w plastry chorizo, podsmażyć chwilkę razem.
Warzywa umyć, paprykę i nóżki pieczarek pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy.
Dodać szpinak i wyciśnięty czosnek. Chwilkę podsmażyć aż szpinak zmniejszy objętość.
Pomidory obrać ze skóry, wkroić do warzyw, podsmażyć chwilkę, dodać soli i pieprzu do smaku.
Warzyw nie należy smażyć zbyt długo, papryka powinna zachować soczystość.
Przygotować naczynie żaroodporne. Pieczarki nadziać warzywami i chorizo, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni (termo obieg).
Następnie posypać mozarellą i piec jeszcze 3-5 minut. Pieczarek nigdy nie piekę zbyt długo, wolę, jak są sprężyste.