Nie masz pomysłu na śniadanie? A próbowałaś/ łeś już pieczone awokado z jajkiem i szynką parmeńską? Zaskocz domowników niestandardowym śniadaniem:)
Składniki
1dojrzałeawokado
2małejajka
2 plastry szynki parmeńskiej
szczypta soku z cytryny
szalotka
1garśćtartej mozarelli
sól, pieprz
2porcje
Wyposażenie
naczynie żaroodporne
Instrukcja
Awokado przekroić wzdłuż dłuższego boku, wyciągnąć pestkę. Środek awokado skropić lekko sokiem z cytryny.
Do każdej połówki awokado dodać białko, żółtka odłożyć. Lekko osolić, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni.
W między czasie pokroić drobno szynkę parmeńską. Jak białko będzie już ścięte dodać na górę żółtko, posypać szynką parmeńską i mozarellą, zapiekać kolejne 5 minut.
Upieczone awokado posypać pokrojoną szalotką, dodać soli i pieprzu do smaku.