Sernik królewski to tradycyjny sernik pieczony w prostokątnej formie składający się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej.
Składniki
Ciasto kruche
320gram mąki pszennej
szczyptasoli
3łyżki kakao
1,5łyżeczkiproszku do pieczenia
3/4szklankicukru
200grammasła(zimne prosto z lodówki)
2jajka
Masa serowa
1kgtłustego twarogu (trzykrotnie zmielony)
200grammiękkiego masła
3/4 szklankicukru
1op.budyniu waniliowego
1op. cukru wanilinowego (16 gram)
4jajka
10osób
Wyposażenie
Prostokątna forma o wymiarach 20 x 30
Instrukcja
Prostokątną formę (o wymiarach 20x30) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesypać mąkę, dodać sól, kakao, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dokładnie siekać nożem lub rozdrabniać palcami aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać jajka, zagniatać składniki aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulkę i przekroić na dwie części.
Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.. Drugą połowę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na blasze i pougniatać palcami na równy spód. Podziurkować widelcem.
Masa serowa
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Miękkie masło ucierać (w makutrze jak to robiła babcia) lub zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie puszyste i białe.
Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując lub ucierając w makutrze. Dodawać po łyżce twaróg, cały czas miksując. Na koniec dodać budyń i zmiksować.
W oddzielnej misce zmiksować białka na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera.
Masę serową wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C (termo obieg) przez 45 minut.
Sernik królewski to tradycyjny sernik serwowany jeszcze przez nasze babcie. Jednym słowem smak dzieciństwa. Przepisy tego sernika przechodzą z pokolenia na pokolenie, są pyszne dlatego tak chętnie do nich wracamy.