Delikatna i szybka sałatka z grillowanym łososiem i pomelo stanowi idealną przekąskę w ciągu dnia lub na kolację
Składniki
1garśćrukoli
1garśćświeżego szpinaku
1garść czerwonych pomidorków koktajlowych
200gramłososia bez skóry
mieszanka pestek (szczypta do posypania)
1/2pomelo
Sos
4łyżkioliwy z oliwek
sok z połowy limonki
1łyżeczkamiodu
1łyżeczkaoctu balsamicznego
2porcje
Instrukcja
Sos
Do miseczki wlać oliwę, limonkę, ocet balsamiczny i miód dokładnie wymieszać. Łososia umyć, pokroić na grubsze kawałki, przełożyć do miski, dodać soli, skropić połową sosu, odstawić na moment. Pozostałą część sosu pozostawić do skropienia sałatki.
Sałatka
Rukolę i szpinak ułożyć na talerzu, pomidorki koktajlowe umyć, przekroić w pół, ułożyć na talerzu.
Pomelo obrać, potrzebny będzie nam tylko miąższ. Podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na sałatce.
Łososia podsmażyć lekko na grillu elektrycznym lub w opiekaczu, ułożyć na sałatce, skropić drugą połową sosu. Dodać soli i pieprzu, posypać mieszanką nasion.