Kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym z dodatkiem koperku, smażone na oliwie z oliwek.
Składniki
200gramkurek
1białacebula
1mała wiązka koperku
2łyżkiśmietany
2łyżki jogurtu greckiego 10%
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2porcje
Instrukcja
Cebulę obrać, zeszklić na oliwie z oliwek.
Kurki umyć, dodać do cebuli, smażyć około 15 minut aż zmiękną. Dodać soli, pieprzu i śmietanę, wymieszać. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do kurek, lekko podsmażyć, wymieszać i odstawić z ognia.
Jogurt grecki przełożyć do kubka, dodać trochę kurek, wymieszać delikatnie, żeby jogurt się nie zważył a następnie przelać powoli na patelnię, wymieszać, w razie potrzeby doprawić.
Kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym z koperkiem to lekkie i szybkie w przygotowaniu danie. Kurek nie należy wcześniej ani gotować ani smażyć w nieskończoność - 15 minut smażenia w zupełności wystarczy.