Do misy miksera przełożyć ser twarogowy, dodać cukier, cukier wanilinowy, zmiksować, dodać śmietankę 30% cały czas miksując. Odstawić na chwilę.
W garnku zagotować mleko (125 ml), odstawić z ognia, dodać żelatynę (2 łyżki), energicznie mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia składników.
Rozpuszczoną żelatynę dodawać stopniowo do sera, cały czas miksując.
Jagody
W garnku zagotować mleko (125 ml), odstawić z ognia, dodać żelatynę (2 łyżki), energicznie mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, odstawić.
Jagody zblendować, dodawać stopniowo rozpuszczoną w mleku żelatynę cały czas blendując.
Masa serowa
Masę serową dzielimy - na dwie części. Do połowy dodajemy zblendowane jagody, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników.
Jagodową masę serową wyłożyć na biszkopty, dokładnie wyrównać łyżką, a następnie drugą połowę białej masy serowej. Włożyć do lodówki na około 30 minut do lekkiego stężenia.
Po 30 minutach poukładać na serniku jeżyny i zalać schłodzoną galaretką z owoców leśnych.
Sernik pozostawić w lodówce przez noc do całkowitego stężenia.