Łosoś w słodko ostrym sosie z imbiru i mango z ryżem jaśminowym to lekka i zdrowa propozycja na obiad.
Składniki
Łosoś
250gram filetu z łososia
1dojrzałemango
0,5małejbiałej cebuli
3cmświeżego korzenia imbiru
curry
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Ryż
1woreczekryżu jaśminowego (100 gram)
1łyżkakukurydzy konserwowej
1 łyżkagroszku konserwowego
oliwa z oliwek
1jajko
curry
szczypiorek do przyozdobienia
2porcje
Instrukcja
Łosoś
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, na małych oczkach, dodać do cebuli. Mango obrać, pokroić w kostkę chwilę podsmażyć z imbirem i cebulą.
Łososia umyć oddzielić od skóry, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić curry i podsmażyć z resztą składników.
Ryż
Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta.
W tym czasie na drugiej patelni usmażyć na niewielkiej ilości oliwy jajko, lekko osolić i rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Dodać ugotowany ryż, groszek i kukurydzę. Doprawić lekko curry, delikatnie wymieszać.