Szybkie i pożywne śniadanie, które dostarczy energii na dłuższy czas.
Składniki
2kubkimleka (ja użyłam 3,2%)
8łyżek owsianki pełnoziarnistej
1jabłko
2łyżeczkimiodu
1,5łyżeczkicynamonu
2porcje
Instrukcja
Mleko podgrzać, dodać owsiankę. Gotować na małym ogniu często mieszając, aby owsianka nie przywarła.
Gotować do czasu aż owsianka zgęstnieje. Odstawić na ok. 5 minut z ognia i pozostawić pod przykryciem.
W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć na tarce i dodać wraz z cynamonem i miodem do owsianki.
Owsiankę podawać posypaną cynamonem. Można też pokroić jabłko na kawałki i podsmażyć w garnku lekko słodząc i podsypując cynamonem, w razie przywierania minimalnie podlać wodą. Tak przygotowane jabłka można dodać opcjonalnie na owsiankę.
Owsianka jest bardzo zdrowa i pożywna. Można ją podawać na różne sposoby, z jabłkiem, miodem i cynamonem jest pyszna. Ja gotuję zawsze więcej i mam na dwa dni.