Pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z tortellini fetą, suszonymi pomidorami i rukolą w pysznym majonezowo musztardowym sosie. Do tego pestki słonecznika i dyni.
Składniki
250g tortellini(u mnie ze szpinakiem)
2garści rukoli
80gsuszonych pomidorów odsączonych z oleju
70gfety lub sera sałatkowego typu greckiego
1łyżkapestek słonecznika
1łyżkapestek dyni
Sos
1czubata łyżka majonezu
1czubata łyżeczkaostrej musztardy
1łyżeczkasoku z limonki
1łyżkaoliwy z oliwek
4porcje
Wyposażenie
Półmisek
Instrukcja
Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odsączyć z wody.
Przygotować sos: do miseczki przełożyć 1 czubatą łyżkę majonezu, 1 czubatą łyżeczkę ostrej musztardy, 1 łyżeczkę soku z limonki oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszać rózgą do połączenia składników.
Tortellini wymieszać z sosem.
W czystym półmisku układać warstwami tortellini, pokrojone w plastry suszone pomidory oraz rukolę, na koniec pokruszyć fetę, dodać pestki dyni i słonecznika.