
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem
Składniki
- 1,5 ml bulionu lub wywaru z mięsa
- 400 g wędzonych żeberek
- 400 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml żuru (zakwasu) (ja użyłam kupny BIO - dostępny w lidlu)
- 1 marchewka
- 2-3 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki śmietany 18 % (do zup i sosów)
Oraz:
- ugotowane jajka (ilość - zgodnie z potrzebą:))
Instrukcja
- Przygotować bulion. Tutaj znajdziesz mój ulubiony przepis na bulion
- Żeberka podzielić na części, zagotować wraz z bulionem, zmniejszyć ogień. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Dodać białą kiełbasę (w całości), gotować kolejne 20 minut.
- Dodać żur i gotować na małym ogniu około 10 minut.
- W między czasie uprażyć nieobrany czosnek na patelni, następnie delikatnie rozgnieść i dodać do zupy wraz z majerankiem. Dodać chrzan, pozostawić jeszcze kilka minut na ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Wyjąć kiełbasę, pokroić na plastry i dodać z powrotem do zupy. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę i w razie potrzeby sól i pieprz.
- Żurek podawać z ugotowanym jajkiem.
Notes
Pyszny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Ja dodaję marchewkę, lubię ją w żurku, ale to wg uznania.
Komentarze