Żurek
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem

Składniki

  • 1,5 ml bulionu lub wywaru z mięsa
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 400 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml żuru (zakwasu) (ja użyłam kupny BIO - dostępny w lidlu)
  • 1 marchewka
  • 2-3 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki śmietany 18 % (do zup i sosów)

Oraz:

  • ugotowane jajka (ilość - zgodnie z potrzebą:))
10 porcji

Instrukcja

  • Przygotować bulion. Tutaj znajdziesz mój ulubiony przepis na bulion
  • Żeberka podzielić na części, zagotować wraz z bulionem, zmniejszyć ogień. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Dodać białą kiełbasę (w całości), gotować kolejne 20 minut.
  • Dodać żur i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • W między czasie uprażyć nieobrany czosnek na patelni, następnie delikatnie rozgnieść i dodać do zupy wraz z majerankiem. Dodać chrzan, pozostawić jeszcze kilka minut na ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Wyjąć kiełbasę, pokroić na plastry i dodać z powrotem do zupy. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę i w razie potrzeby sól i pieprz.
  • Żurek podawać z ugotowanym jajkiem.
    Żurek
5 from 2 votes

Notes

Pyszny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Ja dodaję marchewkę, lubię ją w żurku, ale to wg uznania.
 
 

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz