Zupa z soczewicy na ostro

Zupa z soczewicy na ostro

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów i papryczki peperoncino.

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowo - warzywnego (poniżej link do przepisu na mój ulubiony bulion)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka tartej kurkumy
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka drobno krojonych pomidorów
  • 3 małe papryczki peperoncino (ja użyłam suszone - bardzo małe papryczki o dł. 2 cm każda). Proponuję dodawać papryczki stopniowo i wybrać odpowiednią dla siebie ostrość.
  • sól, pieprz
6 porcji

Instrukcja

  • Przygotować bulion. Tu pod linkiem znajdziesz przepis na mój ulubiony BULION.
  • Soczewicę namoczyć w wodzie, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, nie za mocno, nie lubi wysokich temperatur. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić.
  • Następnie dodać słodką paprykę (w proszku) oraz kurkumę, podsmażyć razem chwilkę, aby wydobyć smak przypraw.
  • Następnie do większego garnka wlać przygotowany bulion, podsmażoną z przyprawami cebulę i odsączoną z wody czerwoną soczewicę. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować razem, aż soczewica rozpadnie się i zagęści zupę.
  • Dodać drobno pomidory z puszki, chwilkę razem pogotować, w razie potrzeby przyprawić.
  • Następnie dodać stopniowo papryczkę peperoncino, sprawdzając ostrość. Jeśli lubisz, możesz przyprawić zupę zahartowaną śmietaną.
    Zupa z soczewicy na ostro
5 from 1 vote

Notes

Pyszna i sycąca zupa z soczewicy na ostro. Oczywiście ostrość reguluj ilością ostrej papryczki wg własnego uznania.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: turecka
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz