Zupa z dyni piżmowej

Zupa z dyni piżmowej

Aromatyczna zupa z dyni piżmowej z imbirem i kurkumą.

Składniki

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku

Na bulion

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • nać pietruszki
  • 1 por (biała część)
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • pestki dyni, natka pietruszki lub kolendra
  • 2 kromki chleba (dobrze nada się czerstwe pieczywo)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży garnek

Wyposażenie

  • Duży garnek
  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Udka płuczemy przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimna wodą. Zagotowujemy, doprawiamy solą i dokładnie zbieramy szumowiny.
  • Następnie zmniejszamy moc płyty, bulion ma tylko "pyrkać" dodajemy pokrojone warzywa, cebulkę (mocno przypieczoną na grillu elektrycznym) i natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu miękkości mięsa i warzyw.
  • Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę a jak się zeszkli dynię. Dusimy ok. 15 minut, w między czasie dodając 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekany imbir, ½ łyżeczki kurkumy i odrobinę płatków chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości dyni i warzyw.
  • Ugotowane udka wyjmujemy a zupę wraz z warzywami i dynią przelewamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy.

Czosnkowe tosty chlebowe

  • 2 kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony chleb, doprawiamy solą i pieprzem smażymy aż chleb będzie chrupki - na złoty kolor.
  • Gotowy krem ozdabiamy naszym chlebkiem czosnkowym, pestkami dyni i natką pietruszki.
    Zupa z dyni piżmowej
5 from 1 vote

Podsumowanie

Rodzaj: zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz