Zupa z dyni piżmowej
Aromatyczna zupa z dyni piżmowej z imbirem i kurkumą.
Składniki
- 1 dynia piżmowa
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
Na bulion
- 2 udka z kurczaka
- 1 biała cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ korzenia selera
- nać pietruszki
- 1 por (biała część)
- sól, pieprz
Dodatkowo
- pestki dyni, natka pietruszki lub kolendra
- 2 kromki chleba (dobrze nada się czerstwe pieczywo)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wyposażenie
- Duży garnek
- Duża patelnia
Instrukcja
- Udka płuczemy przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimna wodą. Zagotowujemy, doprawiamy solą i dokładnie zbieramy szumowiny.
- Następnie zmniejszamy moc płyty, bulion ma tylko "pyrkać" dodajemy pokrojone warzywa, cebulkę (mocno przypieczoną na grillu elektrycznym) i natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu miękkości mięsa i warzyw.
- Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę a jak się zeszkli dynię. Dusimy ok. 15 minut, w między czasie dodając 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekany imbir, ½ łyżeczki kurkumy i odrobinę płatków chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości dyni i warzyw.
- Ugotowane udka wyjmujemy a zupę wraz z warzywami i dynią przelewamy do blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy.
Czosnkowe tosty chlebowe
- 2 kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony chleb, doprawiamy solą i pieprzem smażymy aż chleb będzie chrupki - na złoty kolor.
- Gotowy krem ozdabiamy naszym chlebkiem czosnkowym, pestkami dyni i natką pietruszki.
Komentarze