
Pyszna i sycąca zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów. Soczewica ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto ją jak najczęściej włączać do naszej diety. Zawiera przede wszystkim dużo białka, potrzebnego w szczególności w czasie ciąży kwasu foliowego i jest bogatym źródłem potasu, który jest ważny dla serca. O walorach smakowych nie wspomnę:)
Składniki
- 80 g czerwonej soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 700 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól, pieprz, 2 łyżeczki curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka tartej kurkumy
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Instrukcja
- Przygotować bulion drobiowy. Warto zrobić go dzień wcześniej, wówczas przygotowanie zupy zajmie nam chwilę.
- Soczewicę kilkukrotnie namoczyć i przepłukać odsączając wodę i nalewając nową. Odstawić.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać posiekaną białą cebulę, zeszklić. Następnie umyć i obrać 3 ziemniaki, pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę razem z cebulą.
- Do dużego garnka przelać bulion, dodać podsmażone ziemniaki wraz z cebulką i masłem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dodać odsączoną z wody soczewicę. Gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną. Soczewica czerwona nie potrzebuje zbyt wiele czasu.
- Następnie dodać krojone pomidory z puszki, 2 łyżeczki curry w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy w proszku oraz sól i pieprz do smaku, pamiętając, że curry ma w sobie już sól. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany 30%. Całość delikatnie wymieszać i pozostawić chwilkę na ogniu, aby "popyrkało" sobie i składniki się przeszły.
- Podawać posypane posiekaną bazylią (jeśli lubisz).
Notes
Pyszna, aromatyczna i sycąca a do tego bardzo zdrowa zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów.
Komentarze