Tom Yum z krewetkami

Tom Yum z krewetkami

Tom yum z krewetkami i kolendrą to zupa dla smakoszy ostrych przygód:)

Składniki

  • 100 gram mrożonych lub świeżych krewetek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 czubate łyżeczki pasty tom yum
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka suszonych grzybów mun (cienko krojone)
  • 0,5 słoiczka marynowanych kiełków fasoli mung (razem z zalewą)
  • 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie, pasta tom yum również zawiera trawę cytrynową)
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • kiełki rzodkiewki do przyozdobienia
2 porcje

Instrukcja

  • Krewetki rozmrozić, umyć, obrać i oczyścić, pozostawić jedynie ogonki, odstawić.
  • Mleczko kokosowe przelać do garnka, powoli podgrzewać. Dodać pastę tom yum, mieszać do połączenia składników.
  • Imbir obrać, pokroić w cienkie paski, Trawę cytrynową obrać z pierwszej warstwy, odciąć twardą końcówkę, przekroić wzdłuż i na paki ok. 3 cm, dodać do mleczka kokosowego, odmierzyć połowę marynowanych kiełków fasoli mung i dodać wraz z zalewą.
  • Dodać grzybki mun i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż grzybki zmiękną.
  • Kolendrę posiekać, pomidorki pokroić w pół, dodać do zupy razem z krewetkami, gotować na małym ogniu około 3 minut. Nie należy za długo gotować krewetek, bo staną się twarde, powinny być gotowane tylko 2 - 3 minuty.
  • Zupę przyozdobić, listkiem kolendry i kiełkami rzodkiewki - pycha!
    Tom Yum z krewetkami
15 mins
5 from 1 vote

Notes

Zupa tom yum z krewetkami to danie tajskie dla miłośników ostrych smaków. Idealne danie na kolację we Dwoje.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Tajska
Czas przygotowywania: 15 mins
Czas gotowania: 15 mins
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz