
Tom yum z krewetkami i kolendrą to zupa dla smakoszy ostrych przygód:)
Składniki
- 100 gram mrożonych lub świeżych krewetek
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 czubate łyżeczki pasty tom yum
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka suszonych grzybów mun (cienko krojone)
- 0,5 słoiczka marynowanych kiełków fasoli mung (razem z zalewą)
- 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie, pasta tom yum również zawiera trawę cytrynową)
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- kiełki rzodkiewki do przyozdobienia
Instrukcja
- Krewetki rozmrozić, umyć, obrać i oczyścić, pozostawić jedynie ogonki, odstawić.
- Mleczko kokosowe przelać do garnka, powoli podgrzewać. Dodać pastę tom yum, mieszać do połączenia składników.
- Imbir obrać, pokroić w cienkie paski, Trawę cytrynową obrać z pierwszej warstwy, odciąć twardą końcówkę, przekroić wzdłuż i na paki ok. 3 cm, dodać do mleczka kokosowego, odmierzyć połowę marynowanych kiełków fasoli mung i dodać wraz z zalewą.
- Dodać grzybki mun i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż grzybki zmiękną.
- Kolendrę posiekać, pomidorki pokroić w pół, dodać do zupy razem z krewetkami, gotować na małym ogniu około 3 minut. Nie należy za długo gotować krewetek, bo staną się twarde, powinny być gotowane tylko 2 - 3 minuty.
- Zupę przyozdobić, listkiem kolendry i kiełkami rzodkiewki - pycha!
Notes
Zupa tom yum z krewetkami to danie tajskie dla miłośników ostrych smaków. Idealne danie na kolację we Dwoje.
Komentarze