
Ekstraktywna zupa tajska na mleczku kokosowym z makaronem, krewetkami i chrupiącymi kiełkami fasoli mung.
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki pasty z imbiru
- 2 łyżeczki pasty tom yum
- 1 op. makaronu ramen (użyłam makaron ramen wstępnie ugotowany)
- 3 garści kiełków fasoli mung
- 100 g krewetek
- świeża kolendra
Instrukcja
- Krewetki rozmrozić, pozbawić pancerzy i oczyścić, odstawić.
- W rondelku rozgrzać dwie łyżeczki pasty z imbiru, 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej i 2 łyżeczki pasty tom yum, delikatnie podgrzewać ciągle mieszając, aby wydobyć aromat. Następnie dolać mleczko kokosowe i 5 łyżek jasnego sosu sojowego, dokładnie wymieszać.
- Dolać 2 - 2,5 szklanki wody, dodać makaron ramen (wstępnie ugotowany) oraz krewetki. Gotować na średnim ogniu - nie za długo - tylko do momentu aż makaron zwiększy objętość a krewetki "dojdą w środku". Krewetek nie należy gotować zbyt długo - wówczas staną się gumowate.
- Na dwie minuty przed końcem dodać 2 garści umytych kiełków fasoli mung, powinny pozostać chrupiące.
- W razie potrzeby zupę można doprawić większą ilością sosu sojowego i pasty tom yum - wg uznania, pamiętając, że pasta tom yum jest ostra.
- Gotową zupę przyozdobić kiełkami fasoli mung i świeżą kolendrą.
Notes
Wyśmienita ostra zupa w tajskim stylu z dużą ilością imbiru, trawy cytrynowej i kiełków. Ekstraktywna i szybka w przygotowaniu.
Komentarze