Zupa tajska z makaronem i krewetkami

Zupa tajska z makaronem i krewetkami

Ekstraktywna zupa tajska na mleczku kokosowym z makaronem, krewetkami i chrupiącymi kiełkami fasoli mung.

Składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru
  • 2 łyżeczki pasty tom yum
  • 1 op. makaronu ramen (użyłam makaron ramen wstępnie ugotowany)
  • 3 garści kiełków fasoli mung
  • 100 g krewetek
  • świeża kolendra
4 porcje

Instrukcja

  • Krewetki rozmrozić, pozbawić pancerzy i oczyścić, odstawić.
  • W rondelku rozgrzać dwie łyżeczki pasty z imbiru, 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej i 2 łyżeczki pasty tom yum, delikatnie podgrzewać ciągle mieszając, aby wydobyć aromat. Następnie dolać mleczko kokosowe i 5 łyżek jasnego sosu sojowego, dokładnie wymieszać.
  • Dolać 2 - 2,5 szklanki wody, dodać makaron ramen (wstępnie ugotowany) oraz krewetki. Gotować na średnim ogniu - nie za długo - tylko do momentu aż makaron zwiększy objętość a krewetki "dojdą w środku". Krewetek nie należy gotować zbyt długo - wówczas staną się gumowate.
  • Na dwie minuty przed końcem dodać 2 garści umytych kiełków fasoli mung, powinny pozostać chrupiące.
  • W razie potrzeby zupę można doprawić większą ilością sosu sojowego i pasty tom yum - wg uznania, pamiętając, że pasta tom yum jest ostra.
  • Gotową zupę przyozdobić kiełkami fasoli mung i świeżą kolendrą.
    Zupa tajska z makaronem i krewetkami
5 from 3 votes

Notes

Wyśmienita ostra zupa w tajskim stylu z dużą ilością imbiru, trawy cytrynowej i kiełków. Ekstraktywna i szybka w przygotowaniu.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz