Zupa tajska z grzybami i tofu
Uwielbiam zupy tajskie nie tylko ze względu na smak, ale również za szybkie wykonanie. Zupę tą przygotujesz w 30 minut.
Składniki
- 2 łyżeczki pasty tom yum
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 300 ml wody
- 100 g tofu
- 100 g świeżych grzybów shitake
- 1 szt. trawy cytrynowej (kupiłam mrożoną)
- 4 cm świeżego imbiru
- 2-3 garści kiełków fasoli mung
- świeża kolendra, szczypiorek
Instrukcja
- Do rondelka przelewamy mleczko kokosowe, dodajemy 2 czubate łyżeczki pasty tom yum, dodajemy 1 łyżeczkę sosu ostrygowego, 2 łyżeczki sosu rybnego, i 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy i zalewamy 300 ml zimnej wody.
- Dodajemy obrany, pokrojony w kostkę korzeń imbiru, przeciętą i lekko rozgniecioną trawę cytrynową i pokrojone w paski grzyby shitake (użyłam świeże, są dużo smaczniejsze niż suszone). Zupę gotujemy na średnim ogniu aż grzybki zmniejszą swoją objętość, wystarczy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy tofu i 2 garści kiełków fasoli mung i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty.
- Słoność regulujemy jasnym sosem sojowym.
- Już na talerzu zupę ozdabiamy kolendrą, świeżymi kiełkami fasoli mung i szczypiorkiem. Smacznego!
Uwagi
Pyszna pełna smaku, kwaskowa od trawy cytrynowej, ostra od pasty tom yum i imbiru tajska dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wyśmienita!
Komentarze