Zupa tajska z grzybami i tofu

Zupa tajska z grzybami i tofu

Uwielbiam zupy tajskie nie tylko ze względu na smak, ale również za szybkie wykonanie. Zupę tą przygotujesz w 30 minut.

Składniki

  • 2 łyżeczki pasty tom yum
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 300 ml wody
  • 100 g tofu
  • 100 g świeżych grzybów shitake
  • 1 szt. trawy cytrynowej (kupiłam mrożoną)
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2-3 garści kiełków fasoli mung
  • świeża kolendra, szczypiorek
4 porcje

Instrukcja

  • Do rondelka przelewamy mleczko kokosowe, dodajemy 2 czubate łyżeczki pasty tom yum, dodajemy 1 łyżeczkę sosu ostrygowego, 2 łyżeczki sosu rybnego, i 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy i zalewamy 300 ml zimnej wody.
  • Dodajemy obrany, pokrojony w kostkę korzeń imbiru, przeciętą i lekko rozgniecioną trawę cytrynową i pokrojone w paski grzyby shitake (użyłam świeże, są dużo smaczniejsze niż suszone). Zupę gotujemy na średnim ogniu aż grzybki zmniejszą swoją objętość, wystarczy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy tofu i 2 garści kiełków fasoli mung i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty.
  • Słoność regulujemy jasnym sosem sojowym.
  • Już na talerzu zupę ozdabiamy kolendrą, świeżymi kiełkami fasoli mung i szczypiorkiem. Smacznego!
    Zupa tajska z grzybami i tofu
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszna pełna smaku, kwaskowa od trawy cytrynowej, ostra od pasty tom yum i imbiru tajska dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wyśmienita!

Podsumowanie

Rodzaj: zupy
Kuchnia: Tajska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz