
Pyszna zupa sezonowa. Szybka w przygotowaniu. Warto jest pokruszyć troszkę fety, ciekawie podkręca smak.
Składniki
- 1 litr bulionu drobiowo warzywnego (poniżej zamieściłam link do mojego ulubionego przepisu na bulion)
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 0,5 wiązki koperku
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Instrukcja
Bulion drobiowo warzywny
- Tutaj znajdziesz link do mojego ulubionego przepisu na BULION DROBIOWO WARZYWNY
Zupa szparagowa
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć cebulkę na złoty kolor.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulką. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Zalać bulionem, gotować aż ziemniaki troszkę zmiękną.
- Szparagi umyć, odkroić stwardniałe końcówki, pokroić na ok. 4-5 cm kawałki, ale bez główek. Główki dodajemy 10 minut przed końcem gotowania, żeby się nie rozpadły. Dodać umyty i pokrojony koperek.
- Gotować do miękkości warzyw, ok. 10 minut przed końcem dodać główki. Zabielić śmietaną (wcześniej zahartowaną: do kubka dodać 2 łyżki śmietany podlać kilkoma łyżeczkami zupy, dokładnie wymieszać. Wlewać stopniowo do zupy ciągle mieszając). W razie potrzeby doprawić.
- Do gotowej zupy pokruszyć fetę.
Notes
Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa szparagowa z ziemniakami i dodatkiem fety. Feta stanowi świetne wykończenie i dodaje pazura:)
BULION DROBIOWO WARZYWNY
Komentarze