Zupa szparagowa z ziemniakami i fetą

Zupa szparagowa z ziemniakami i fetą

Pyszna zupa sezonowa. Szybka w przygotowaniu. Warto jest pokruszyć troszkę fety, ciekawie podkręca smak.

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowo warzywnego (poniżej zamieściłam link do mojego ulubionego przepisu na bulion)
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 0,5 wiązki koperku
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

Bulion drobiowo warzywny

Zupa szparagowa

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć cebulkę na złoty kolor.
  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulką. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Zalać bulionem, gotować aż ziemniaki troszkę zmiękną.
  • Szparagi umyć, odkroić stwardniałe końcówki, pokroić na ok. 4-5 cm kawałki, ale bez główek. Główki dodajemy 10 minut przed końcem gotowania, żeby się nie rozpadły. Dodać umyty i pokrojony koperek.
  • Gotować do miękkości warzyw, ok. 10 minut przed końcem dodać główki. Zabielić śmietaną (wcześniej zahartowaną: do kubka dodać 2 łyżki śmietany podlać kilkoma łyżeczkami zupy, dokładnie wymieszać. Wlewać stopniowo do zupy ciągle mieszając). W razie potrzeby doprawić.
  • Do gotowej zupy pokruszyć fetę.
    Zupa szparagowa z ziemniakami i fetą
  • Zupa szparagowa z fetą
5 from 2 votes

Notes

Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa szparagowa z ziemniakami i dodatkiem fety. Feta stanowi świetne wykończenie i dodaje pazura:)
BULION DROBIOWO WARZYWNY

Podsumowanie

Course: Obiady, zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz