Zupa szparagowa z łososiem

Zupa szparagowa z łososiem

Szybka w przygotowaniu zupa z zielonych szparagów i łososia.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki tartego grana padano lub parmezanu
  • 200 g świeżego łososia bez skóry
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: feta
1 garnek 2l

Wyposażenie

  • 1 garnek 3l

Instrukcja

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy.
  • Na łyżce masła smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i dusimy chwilkę razem.
  • Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki, kroimy w dość cienkie krążki (główki pozostawiamy w całości).
  • W większym garnku na oliwie podsmażamy szparagi (bez główek), następnie dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i chwilę razem dusimy. Doprawiamy 1 łyżeczką czosnku granulowanego, solą i pieprzem.
  • Dodajemy 1,5 litra wody, całe główki szparagów, doprawiamy 1 płaską łyżką soli, dodajemy 3 łyżki grana padano lub parmezanu. Chwilkę razem gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • Następnie dodajemy 200g pokrojonego w kostkę łososia i zalewamy 150 ml śmietanki 30%, chwilkę razem gotujemy na małym ogniu. Zupa smakuje świetnie również z pokruszoną fetą - smacznego!
    Zupa szparagowa z łososiem
5 from 1 vote

Notes

Szybka i pyszna zupa szparagowa z łososiem, idealna na gorące dni, delikatna i wyśmienita.

Podsumowanie

Rodzaj: zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz