
Szybka w przygotowaniu zupa z zielonych szparagów i łososia.
Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 łyżki tartego grana padano lub parmezanu
- 200 g świeżego łososia bez skóry
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- opcjonalnie: feta
Wyposażenie
- 1 garnek 3l
Instrukcja
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy.
- Na łyżce masła smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i dusimy chwilkę razem.
- Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki, kroimy w dość cienkie krążki (główki pozostawiamy w całości).
- W większym garnku na oliwie podsmażamy szparagi (bez główek), następnie dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i chwilę razem dusimy. Doprawiamy 1 łyżeczką czosnku granulowanego, solą i pieprzem.
- Dodajemy 1,5 litra wody, całe główki szparagów, doprawiamy 1 płaską łyżką soli, dodajemy 3 łyżki grana padano lub parmezanu. Chwilkę razem gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
- Następnie dodajemy 200g pokrojonego w kostkę łososia i zalewamy 150 ml śmietanki 30%, chwilkę razem gotujemy na małym ogniu. Zupa smakuje świetnie również z pokruszoną fetą - smacznego!
Notes
Szybka i pyszna zupa szparagowa z łososiem, idealna na gorące dni, delikatna i wyśmienita.
Komentarze