
Pyszna zupa z dużą ilością pieczarek i makaronem.
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 biała cebula
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duże podudzie z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 gniazda grubego makaronu (wstążki)
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
- Ugotować bulion: do garnka przełożyć umyty udziec z kurczaka, dodać 1,5 l wody zagotować, zszumować. Następnie dodać 1 łyżkę soli, ponownie zszumować.
- 2 marchewki, 1 pietruszkę umyć obrać, pokroić dodać do bulionu, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła dodać posiekaną białą cebulę, zeszklić.
- Pieczarki umyć, pokroić w plastry, podsmażyć na patelni, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek (1-2 łyżki) przyprawić lekko solą i pieprzem, podsmażyć chwilkę aż stracą objętość. Całość dodać do gotowego bulionu.
- Ok. 4 gniazda makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzić dodać do zupy.
- Zupę w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
- 2 łyżki śmietany przełożyć do kubka, zahartować dodając niewielką ilość zupy, wymieszać, dodać do zupy.
Notes
Pyszna, sycąca zupa pieczarkowa z grubym makaronem.
Komentarze