Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Pyszna zupa z dużą ilością pieczarek i makaronem.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duże podudzie z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 gniazda grubego makaronu (wstążki)
6 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Ugotować bulion: do garnka przełożyć umyty udziec z kurczaka, dodać 1,5 l wody zagotować, zszumować. Następnie dodać 1 łyżkę soli, ponownie zszumować.
  • 2 marchewki, 1 pietruszkę umyć obrać, pokroić dodać do bulionu, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła dodać posiekaną białą cebulę, zeszklić.
  • Pieczarki umyć, pokroić w plastry, podsmażyć na patelni, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek (1-2 łyżki) przyprawić lekko solą i pieprzem, podsmażyć chwilkę aż stracą objętość. Całość dodać do gotowego bulionu.
  • Ok. 4 gniazda makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzić dodać do zupy.
  • Zupę w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
  • 2 łyżki śmietany przełożyć do kubka, zahartować dodając niewielką ilość zupy, wymieszać, dodać do zupy.
    Zupa pieczarkowa z makaronem
5 from 1 vote

Notes

Pyszna, sycąca zupa pieczarkowa z grubym makaronem. 

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz