Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Przepis na pyszną zupę ogórkową. Gotowana na rosole lub bulionie. Ziemniaki do tej zupy podsmażam z cebulką na łyżce masła - nadaje to super aromatu i smaku. Zamiast bulionu możesz również wykorzystać na bazę rosół z poprzedniego dnia.

Składniki

  • 2 litry bulionu lub rosołu (Poniżej znajdziesz link do przepisu na bulion)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ogórków kiszonych (ja kupuję w lidlu BIO Charsznickie - są dla mnie najlepsze)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18%
6 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Przygotować bulion. Tutaj znajdziesz link - Przepis na bulion. Z bulionu przyda nam się do zupy pokrojona marchewka i pietruszka.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
  • Ziemniaki obrać umyć, pokroić w kostkę podsmażyć około 10 minut z cebulką, następnie dodać do garnka z bulionem.
  • Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać koniecznie wraz z wodą z ogórków do zupy. (ok. 1,5 szklanki wody z ogórków). Gotować przez około 15 minut.
  • Odstawić z ognia, następnie zabielić śmietaną. Żeby nie powstały grudki należy wcześniej śmietanę zahartować (przełożyć łyżkę śmietany do kubka, podlać kilkoma łyżkami zupy, dokładnie wymieszać, a następnie wlać do zupy). Przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Zupa ogórkowa
5 from 1 vote

Notes

Pyszna zupa ogórkowa pełna smaku i aromatu. Znika w mgnieniu oka. Nie rezygnuj z podsmażanej na maśle cebulki i ziemniakach, dodają zupie pysznego smaku..

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz