
Przepis na pyszną zupę ogórkową. Gotowana na rosole lub bulionie. Ziemniaki do tej zupy podsmażam z cebulką na łyżce masła - nadaje to super aromatu i smaku. Zamiast bulionu możesz również wykorzystać na bazę rosół z poprzedniego dnia.
Składniki
- 2 litry bulionu lub rosołu (Poniżej znajdziesz link do przepisu na bulion)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 500 g ogórków kiszonych (ja kupuję w lidlu BIO Charsznickie - są dla mnie najlepsze)
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 18%
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
- Przygotować bulion. Tutaj znajdziesz link - Przepis na bulion. Z bulionu przyda nam się do zupy pokrojona marchewka i pietruszka.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
- Ziemniaki obrać umyć, pokroić w kostkę podsmażyć około 10 minut z cebulką, następnie dodać do garnka z bulionem.
- Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać koniecznie wraz z wodą z ogórków do zupy. (ok. 1,5 szklanki wody z ogórków). Gotować przez około 15 minut.
- Odstawić z ognia, następnie zabielić śmietaną. Żeby nie powstały grudki należy wcześniej śmietanę zahartować (przełożyć łyżkę śmietany do kubka, podlać kilkoma łyżkami zupy, dokładnie wymieszać, a następnie wlać do zupy). Przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Notes
Pyszna zupa ogórkowa pełna smaku i aromatu. Znika w mgnieniu oka. Nie rezygnuj z podsmażanej na maśle cebulki i ziemniakach, dodają zupie pysznego smaku..
Komentarze