Zupa miso

Zupa miso

Zupa miso jest bardzo popularna w kuchni japońskiej. Jest szybka w przygotowaniu i lekka.

Składniki

  • 1 duża czubata łyżka pasty miso (dostępna w supermarketach)
  • 3 łyżki alg wakame (użyłam suszone)
  • 100 gram tofu
  • 700 ml wody
  • 2 garści szalotki
  • prażony sezam do przyozdobienia
2 porcje

Instrukcja

  • Łyżkę pasty miso rozgrzać lekko w garnku, dodać wodę i mieszać aż do połączenia składników.
  • Dodać suszone algi, gotować razem dwie minuty.
  • Tofu pociąć na większe kawałki, dodać do zupy.
  • Szalotkę umyć posiekać dodać do zupy.
  • Gotową zupę posypać prażonym sezamem.
5 from 3 votes

Notes

Zupa miso to szybki sposób na nietypową zupę, ale jakże pyszną.. Zaskoczysz się, jaka jest pyszna..

Podsumowanie

Course: Zupa
Cuisine: Japońska
Całkowity czas: 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz