Zupa miso z krewetkami lub kurczakiem
Zupa miso inaczej. Pyszna i odświeżająca dzięki trawie cytrynowej z dodatkiem imbiru.
Składniki
- 500 ml wody
- 1,5 łyżki pasty miso
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki pasty z imibiru (pasta a nie przyprawa - do kupienia w marketach)
- 1 kapusta Pak choi (do kupienia w lidlu)
- kilka gałązek szczypiorku lub szalotki
- 100 gram krewetek lub kurczaka
- 1 garść świeżych kiełków fasoli mung
- 1 garść suszonych wodorostów wakame
- 1 garść groszku cytrynowego
Instrukcja
- Krewetki odmrozić, obrać z pancerzy, pozostawić jedynie ogonki. Jeśli wolisz kurczaka, zamiast krewetek poporcjuj go na małe kawałki, odstaw.
- W rondelku rozgrzać, pastę z imbiru i trawy cytrynowej, dzięki temu uwolnią swój aromat. Pastę miso będziemy dodawać na końcu, żeby zachowała swoje pro biotyczne właściwości. Następnie zalać wodą, dokładnie wymieszać.
- Dodać pastę miso, dokładnie wymieszać a następnie wodorosty wakame, krewetki lub kurczaka, kilka sztuk kiełków fasoli mung. Resztę kiełków lepiej dodać na koniec, aby były chrupiące. Gotować razem 5 minut, krewetki nie można za długo gotować, bo będą gumowate. W przypadku kurczaka można gotować 2-3 minutki dłużej.
- W między czasie umyć kapustę pak choi, odkroić końcówkę, tak, aby liście zaczęły odchodzić, odstawić.
- Do półmisków nalać zupę miso, z boku włożyć świeżą kapustę pak choi, groszek cukrowy, i fasolę mung. Posypać szczypiorkiem.
Uwagi
Zupa miso w ulepszonej mojej wersji. Uwielbiam wszelkie zupy, w których warzywa chrupią, nie są przegotowane. Do tego trawa cytrynowa i imbir nadają cudownej świeżości. Ta wersja zupy miso jest idealna zarówno na lunch jak i kolację.
Komentarze