Zupa miso na ostro z jajkiem i kukurydzą

Zupa miso na ostro z jajkiem i kukurydzą

Szybka w przygotowaniu zupa miso na ostro z wodorostami wakame, jajkiem, kukrydzą i makaronem ramen.

Składniki

  • 1 litr wody
  • 2 czubate łyżki pasty dashi miso
  • 1 łyżeczka pasty tom yum
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki suszonych wodorostów wakame
  • 1 op. makaronu ramen (wstępnie ugotowany, użyłam house of Asia) - 200g
  • 2 jajka
5 porcji

Instrukcja

  • Jajka ugotować na twardo. Obrać, odstawić do ostudzenia.
  • Do garnka przelać 1l wody, dodać 2 czubate łyżki pasty miso, 1 łyżeczkę pasty tom yum, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
  • Dodać 2 łyżki suszonych wodorostów wakame, makaron ramen (użyłam wstępnie ugotowany z house of Asia), 1 puszkę kukurydzy wraz z wodą. Gotować na średnim ogniu aż makaron i wodorosty zwiększą objętość, ok. 15 minut.
  • Pasta miso jest słona, dlatego nie dodajemy już soli, w zależności od upodobań możesz dodać troszkę więcej pasty miso lub tom yum.
  • Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
    Zupa miso na ostro z jajkiem i kukurydzą
5 from 1 vote

Notes

Zupa miso jest bardzo zdrowa. Pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi z solą i koji (rodzaj grzyba). Pasta miso ma zawiera dobrze przyswajalne białko, witaminy, sole mineralne i błonnik. Wspiera odpowiednie działanie układu trawiennego i poprawia florę bakteryjną w jelitach, dlatego warto włączyć ją do naszej diety.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Japońska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz