
Szybka w przygotowaniu zupa miso na ostro z wodorostami wakame, jajkiem, kukrydzą i makaronem ramen.
Składniki
- 1 litr wody
- 2 czubate łyżki pasty dashi miso
- 1 łyżeczka pasty tom yum
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki suszonych wodorostów wakame
- 1 op. makaronu ramen (wstępnie ugotowany, użyłam house of Asia) - 200g
- 2 jajka
Instrukcja
- Jajka ugotować na twardo. Obrać, odstawić do ostudzenia.
- Do garnka przelać 1l wody, dodać 2 czubate łyżki pasty miso, 1 łyżeczkę pasty tom yum, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
- Dodać 2 łyżki suszonych wodorostów wakame, makaron ramen (użyłam wstępnie ugotowany z house of Asia), 1 puszkę kukurydzy wraz z wodą. Gotować na średnim ogniu aż makaron i wodorosty zwiększą objętość, ok. 15 minut.
- Pasta miso jest słona, dlatego nie dodajemy już soli, w zależności od upodobań możesz dodać troszkę więcej pasty miso lub tom yum.
- Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Notes
Zupa miso jest bardzo zdrowa. Pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi z solą i koji (rodzaj grzyba). Pasta miso ma zawiera dobrze przyswajalne białko, witaminy, sole mineralne i błonnik. Wspiera odpowiednie działanie układu trawiennego i poprawia florę bakteryjną w jelitach, dlatego warto włączyć ją do naszej diety.
Komentarze