
Rozgrzewająca zupa meksykańska - oryginalnie używa się wołowiny, ale można użyć mięsa wieprzowego - tak też dziś w przepisie u mnie. Doprawiona słodką i ostrą papryką, z dodatkiem kukurydzy i fasoli. U mnie również z dodatkiem pasty curry - tak lubię najbardziej.
Składniki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 biała cebula
- oliwa z oliwek
- 1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2-3 plastry papryczki jalapeno (z zalewy)
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 750 ml wody
- świeża kolendra
Wyposażenie
- garnek z szerokim dnem
Instrukcja
- W garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 1 czubatą łyżeczkę żółtego curry, podsmażyć chwilkę razem.
- Następnie dodać 300g mielonego mięsa, podsmażyć ciągle rozgniatając mięso, tak aby było drobne.
- Podsmażone mięso przyprawić 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką słodkiej papryki, wymieszać podsmażyć chwilę razem.
- Następnie dodać 750 ml wody, odsączoną z wody kukurydzę z puszki i fasolę oraz puszkę pomidorów. Dodać 2-3 plastry papryczki jalapeno z zalewy. Przykryć i dusić razem około 20 minut. Na koniec doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem. Przyozdobić świeżą kolendrą.
Notes
Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zupa meksykańska to świetny sposób na rozgrzanie w jesienne lub zimowe wieczory - serdecznie polecam, jest pyszna!
Komentarze