Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Rozgrzewająca zupa meksykańska - oryginalnie używa się wołowiny, ale można użyć mięsa wieprzowego - tak też dziś w przepisie u mnie. Doprawiona słodką i ostrą papryką, z dodatkiem kukurydzy i fasoli. U mnie również z dodatkiem pasty curry - tak lubię najbardziej.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 biała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 plastry papryczki jalapeno (z zalewy)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 750 ml wody
  • świeża kolendra
6 porcji

Wyposażenie

  • garnek z szerokim dnem

Instrukcja

  • W garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 1 czubatą łyżeczkę żółtego curry, podsmażyć chwilkę razem.
  • Następnie dodać 300g mielonego mięsa, podsmażyć ciągle rozgniatając mięso, tak aby było drobne.
  • Podsmażone mięso przyprawić 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką słodkiej papryki, wymieszać podsmażyć chwilę razem.
  • Następnie dodać 750 ml wody, odsączoną z wody kukurydzę z puszki i fasolę oraz puszkę pomidorów. Dodać 2-3 plastry papryczki jalapeno z zalewy. Przykryć i dusić razem około 20 minut. Na koniec doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem. Przyozdobić świeżą kolendrą.
    Zupa meksykańska
5 from 2 votes

Notes

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zupa meksykańska to świetny sposób na rozgrzanie w jesienne lub zimowe wieczory - serdecznie polecam, jest pyszna!

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Meksykańska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz