
Wystarczy tylko kilka składników i pyszny krem z pomidorów gotowy - pomidory lima, cebule czosnek, parmezan i przyprawy - palce lizać.Poniżej znajdziecie również film z przygotowania.
Składniki
- 1,5 kg pomidorów lima
- 1 główka czosnku
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: bagietka i mozarella
Wyposażenie
- blender
Instrukcja
- Pomidory myjemy, kroimy w pół układamy na blasze. Dodajemy przekrojony w pół czosnek.
- Białe cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy na blasze.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut aż warzywa zmiękną.
- Pozostawiamy chwilę do ostudzenia. Część pomidorów z grubszą skórą obieramy, resztę przekładamy do blendera, wyciskamy czosnek, dodajemy upieczoną cebulę i 3 łyżki parmezanu.
- Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Krem z pomidorów świetnie smakuje z grillowaną bagietką z mozarellą.
Video
Notes
Krem ze świeżych pomidorów to smak września, kiedy to pomidory lima są już bardzo dojrzałe - idealnie nadają się do kremów. A pieczenie warzyw i dodatek parmezanu bardzo podkręca smak.
Komentarze