Zupa krem ze świeżych pomidorów

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Wystarczy tylko kilka składników i pyszny krem z pomidorów gotowy - pomidory lima, cebule czosnek, parmezan i przyprawy - palce lizać.
Poniżej znajdziecie również film z przygotowania.

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów lima
  • 1 główka czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: bagietka i mozarella
6 porcji

Wyposażenie

  • blender

Instrukcja

  • Pomidory myjemy, kroimy w pół układamy na blasze. Dodajemy przekrojony w pół czosnek.
  • Białe cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy na blasze.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut aż warzywa zmiękną.
  • Pozostawiamy chwilę do ostudzenia. Część pomidorów z grubszą skórą obieramy, resztę przekładamy do blendera, wyciskamy czosnek, dodajemy upieczoną cebulę i 3 łyżki parmezanu.
  • Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Krem z pomidorów świetnie smakuje z grillowaną bagietką z mozarellą.
    Zupa krem ze świeżych pomidorów
5 from 1 vote

Video

Notes

Krem ze świeżych pomidorów to smak września, kiedy to pomidory lima są już bardzo dojrzałe - idealnie nadają się do kremów. A pieczenie warzyw i dodatek parmezanu bardzo podkręca smak.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 45 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz