Zupa gulaszowa z łososiem

Zupa gulaszowa z łososiem

Pyszna, ekstraktywna zupa gulaszowa z łososiem.

Składniki

  • 300 g łososia
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 mniejsze czerwone papryki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano
  • do przyozdobienia: świeża kolendra lub natka pietruszki
4 porcje

Instrukcja

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę białą cebulę, zeszklić. Całą zawartość patelni przelać do większego garnka. Zalać 750 ml wody i 3/4 łyżki soli. Dodać 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
  • 2 marchewki i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, dodać do zupy, gotować do miękkości na średnim ogniu. Mniej więcej w połowie gotowania dodać umyte i pokrojone w grubsze paski 2 średniej wielkości czerwone papryki.
  • Gdy warzywa będą już miękkie dodać: 1 puszkę krojonych pomidorów, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę słodkiej papryki i 1 łyżeczkę wędzonej papryki. Dokładnie wymieszać.
  • Łososia opłukać pod bieżącą wodą, pozbawić skóry pokroić na grube kawałki dodać do zupy. Gotować na średnim ogniu do czasu aż łosoś "dojdzie" w środku. W razie potrzeby przyprawić.
  • Podawać ze świeżą kolendrą lub pietruszką.
    Zupa gulaszowa z łososiem
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszna, ekstraktywna zupa gulaszowa z łososiem - jest wyśmienita i szybka w przygotowaniu.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz