Zupa gulaszowa z łososiem
Pyszna, ekstraktywna zupa gulaszowa z łososiem.
Składniki
- 300 g łososia
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 2 mniejsze czerwone papryki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- oregano
- do przyozdobienia: świeża kolendra lub natka pietruszki
Instrukcja
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę białą cebulę, zeszklić. Całą zawartość patelni przelać do większego garnka. Zalać 750 ml wody i 3/4 łyżki soli. Dodać 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
- 2 marchewki i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, dodać do zupy, gotować do miękkości na średnim ogniu. Mniej więcej w połowie gotowania dodać umyte i pokrojone w grubsze paski 2 średniej wielkości czerwone papryki.
- Gdy warzywa będą już miękkie dodać: 1 puszkę krojonych pomidorów, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę słodkiej papryki i 1 łyżeczkę wędzonej papryki. Dokładnie wymieszać.
- Łososia opłukać pod bieżącą wodą, pozbawić skóry pokroić na grube kawałki dodać do zupy. Gotować na średnim ogniu do czasu aż łosoś "dojdzie" w środku. W razie potrzeby przyprawić.
- Podawać ze świeżą kolendrą lub pietruszką.
Uwagi
Pyszna, ekstraktywna zupa gulaszowa z łososiem - jest wyśmienita i szybka w przygotowaniu.
Komentarze